Imatge o vídeo destacat

L'acció més petita pot fer el canvi més gran

Avui dia costa de veure els superherois fora de les nostres pantalles. A primera impressió ja no existeixen però és un secret: estem envoltats d’ells!

La setmana passada a ApreniJoc infants i educadors en vam conèixer un del nostre barri: el José, un superheroi que vola cada dia amb el seu carro, l’escombra i el recollidor i s’encarrega de mantenir nets els carrers del nostre barri. Un escombriaire del districte que ens va ensenyar que el gest més petit per a nosaltres, és el somriure més gran per a ell. I així li hem volgut regalar aquesta setmana: amb l’estrena de la Setmana de la Sostenibilitat!

La pel·lícula Wall·E ens ha servit per encarar la setmana als projectes d’infància: un robot ens recorda què és el que ens fa ser diferents de la resta: la nostra consciència. El futur podrien ser gratacels d’escombraries emboirats de contaminació si no fóssim capaços de pensar en la sostenibilitat del nostre planeta. I així ens hem posat en marxa: cuidar el planeta no sols és utilitzar el que necessitem per viure ara, sinó no posar en perill les possibilitats de les persones en el futur per satisfer les seves necessitats.

Dinàmiques on aprenem a utilitzar cada contenidor, alternatives per ser més sostenibles i tallers on al material li donem més d’una vida. Junts ens hem conscienciat que cuidar l’entorn depèn de nosaltres. I així ho hem volgut compartir al barri: amb una macroneteja comunitària!

Infants, adolescents i famílies ens hem posat guants i hem recollit tot allò que no ens agrada i que embruta els nostres carrers. Ens hem trobat a la plaça Antonio Machado i, per equips, en família, hem anat pels diferents carrers del nostre barri agafant tot allò que trobàvem i que embruta el medi ambient. Hem recollit plàstic, paper, orgànic i rebuig, i hem trobat moltes peculiaritats: la quantitat de restes de cigarreta que esquivem dia a dia, cartrons i plàstic que ens envolta. Els adolescents també han participat en un concurs fotogràfic on havien de fer fotos relacionades amb la cura del nostre barri. Molts veïns s’han apropat per saber què passava i s'han afegit per donar un cop de mà o agrair l’impacte que suposava aquella acció per canviar hàbits quotidians del seu dia a dia.

“He visto un grupo de mamás y nenes recogiendo coses del suelo y les he ayudado. Me siento mejor que antes.”

“Al principio me daba un poco de asco cuando me lo dijeron las educadores, pero cuando hemos empezado a recoger, he visto que había tanto que no podia parar de recoger,”

“Que importante es que nosotras como madres enseñemos a no tirar papeles al suelo a nuestros hijos...”

“Madre mía, hay mucha porqueria en el suelo. Parece que no se acaba nunca...!”

La tarda ha acabat allà on hem començat, amb muntanyes de brossa apilada i classificada segons les diferents categories. A més, gràcies a la col·laboració voluntària d’entitats de Badalona com Conreu Sereny, l’hort comunitari de Can Barriga i el Turó de l’Enric, hem pogut repartir cistelles ecològiques i alzines com a premis de la recollida. Però més enllà d’aquests reconeixements, en especial, cadascú s’ha endut a casa el premi de l’experiència compartida. Junts hem pres consciència de la importància nostra com agents de canvi per un barri millor: l’acció més petita pot fer el canvi més gran.

Després d’aquesta setmana tan sostenible, potser poc a poc reciclarem més en el nostre dia a dia i buscarem alternatives per reduir els residus, tot fent un consum de material més conscient. Com la planta que ningú apostava trobar amb vida al petit planeta del Wall·E. Per cuidar-la calia regar-la i estimar-la. I així provarem de fer-ho nosaltres: cuidarem del nostre barri i l’estimarem (encara més)!

 

La batuda pel barri és la primera vegada que s'ha organitzat i ha comptat amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i entitats de la ciutat.