Centre obert

Un espai on l'infant se sent com a casa i a partir d'aquí pot créixer integralment.

El Centre obert Autonomia, iniciat el 2004, és un projecte que neix amb l’objectiu d’oferir un espai socioeducatiu segur pels infants, i també per les seves famílies. Un espai on crèixer i aprendre des de l’accio socioeducativa i el lleure. Al Centre Obert hi participen 30 infants de 6 a 12 anys dels barris de La SalutLlefià i Gorg, així com les seves famílies. 

El Centre obert funciona de dilluns a divendres, de 16.45h a 19.45h, al llarg de tot el curs escolar. L’equip el formen tres educadores i també un conjunt de voluntaris i voluntàries. Un cop s’acaba l’escola, els infants tenen l'opció de participar a les activitats d'estiu que ofereix l'entitat, com ara les Colònies i el Casal.

Al Centre Obert, vehiculem el nostre projecte a través de tres grans branques: els infants, les famílies i l’entorn. 

A l'estiu, els infants tenen l'opció de participar a les activitats d'estiu que ofereix l'entitat.

Els infants són la nostra raó de ser. Treballem a través de diferents espais educatius, moments i necessitats, i des d’una visió integral de l’educació. 

De dilluns a divendres ens trobem cada tarda al parc o a la plaça, per tal de fer un berenar saludable tots junts: una peça de fruita. D’aquesta manera, integrem diferents hàbits en el quotidià dels infants. De camí a la Fundació, ens expliquem com ha anat el dia, què s’ha fet durant el cap de semana o si s’ha fet quelcom especial a l’Escola. Així, establim una conversa sobre el dia a dia dels infants i també podem anar establint vincles segurs amb cadascun d’ells. 

Quan arribem a la Fundació, segons el dia de la setmana, es fan propostes socioeducatives diferents: racons d’aprenentatge d’habilitats especifiques (matemàtiques, llengües, arts plàstiques…), racons per tal de probar activitats noves i poder vincular els infants a diferents propostes culturals (judo, cuina, zumba, biblioteca, volley…), educació emocional o projectes, que poden variar segons l’oferta cultural del barri o del propi interés dels infants. 

Els divendres sempre els destinem al dia de lleure: anem al parc, fem un concurs, o juguem a un joc de taula gegant. És un dia d’esbarjo, on fem incidencia en valors com ara la gestió de la frustració, el treball en equip, la cooperació, etc. Aprofitem també els divendres per a fer assamblees, donant així poder de decisió i autonomía als propis infants, així com per celebrar aniversaris. 

Una vegada al trimestre també fem sortides fora de la Fundació: al CosmoCaixa, al Laberint d’Horta, a Illa fantasia… sempre en ment poder donar als infants les mateixes oportunitats que els seus companys i companyes de barri i ciutat. 

De manera transversal a tots els espais, sempre tenim present el respecte i bon tracte entre infants i l’equip educatiu. Les educadores i els voluntaris i voluntàries, volem que el Centre Obert esdevingui un espai segur per tal que tots els infants es puguin desenvolupar de manera autónoma i integral. 

Centre obert inici del dia

La nostra feina d’acompanyament familiar ha esdevingut un pilar fonamental de la nostra tasca socioeducativa. Volem que les famílies se sentin escoltades, és per això que fem un seguiment personalitzat de cadascuna d’elles, i les acompanyem en tots els processos pels quals passen durant l’any. 

Treballem el vincle amb les famílies des de l’acollida al Centre Obert el primer dia. Els dimecres propiciem espais on les famílies es poden sentir segures a través d’espais compartits, on poder explicar vivències i obstacles, tant en la cura i criança dels infants, com del dia a dia de cadascuna. De la mateixa manera, els dimecres també treballem de manera individual amb les famílies, on ens marquem i treballem objectius tots plegats, ja sigui a nivel d’hàbits, de normes, etc. 

Prioritzem poder crear espais on tota la familia es pugui ajuntar per tal de compartir moments de lleure i d’apropament a la cultura del barri, i és per això que molts dimecres proposem “Tardes en Família”, com ara cinema, taller de fang, futbol, jocs tradicionals… d’aquesta manera, els pares i mares també es poden deixar anar i es poden treballar valors dins el quotidià, i emocionals, en grup.

Tarda famílies Centre obert

El treball en xarxa ens ha permès esdevenir membres actius del barri i la ciutat de Badalona, i buscar aliances per tal que els infants puguin conèixer i gaudir de tot el que l’entorn proposa. 

Des del Centre Obert creem sinergies amb diferents equipaments culturals, per tal de portar a terme tallers o projectes (com ara el racó de Judo o el racó d’Escacs) i participar en les activitats que s’hagin programat, com la participació en el Consell dels Infants de Badalona. Som part del barri i creiem que els infants tenen dret a fer-se’l seu també! 

També participem de les activitats que la pròpia Fundació porta a terme per tal de dinamitzar el barri i les places de la Salut Alta, com ara la Castanyada, o els Divendres a la Plaça. Les activitats que altres projectes de la Fundació proposen, com ara el Túnel del Terror d’A100 o la celebració dels Drets dels Infants amb ApreniJoc, també formen part de la nostra programació, i també activitats de sensibilització i comunicació amb els mitjans, els comerços, els veïns i veïnes com és el cas de la campanya conjunta amb el Banc de Sang i Teixits per promoure la donació de sang al barri.

Projecte barri centre obert

EL PROJECTE EN XIFRES

29 infants de 6 a 12 anys

8 països d'origen

4 professionals d'atenció directa

15 persones voluntàries

 

Horari:

de dilluns a divendres

de 16.45h a 19.45h

Contacte: 

centreobert@fundaciolasalutalta.org

 

Tots els infants, així com les seves famílies podem adreçar-se a la fundació per expressar qualsevol suggeriemt o queixa mitjançant els següents canals:

Atenció presencial: A la Secretaria de la Fundació o amb l'equip educatiu.

Atenció telefònica: 93 460 36 08

Atenció per mail:

Coordinadora de l'àrea socioeducativa socioeducativa@fundaciolasalutalta.org

Mail del bon tracte bontracte@fundaciosalutalta.org

Els suggeriments i/o les queixes seran atesos per la persona que correspongui i si la persona que el fa s'ha identificat es donarà una resposta personalitzada.