Imatge o vídeo destacat
20210119- Apreniemocionat (2).jpg

Aprèn i emociona’t!

El 2020, sens dubte, un any ben emocionant per a tots nosaltres. Un any en què, sense tenir-ho planejat, es van trencar totes les projeccions, ens vam tancar a casa i, quan vam poder sortir, res era igual: incertesa, mascaretes i un virus que ha vingut per quedar-se, per voler mantenir la distància entre uns i altres. En aquests mesos de recuperació de la normalitat, hem hagut d'aprendre a mirar-nos als ulls, la part més visible del nostre cos i, a poc a poc, tornar-nos a preguntar com estem. 

Aquesta situació ens ha impulsat a sortir i anar a les a escoles del barri a preguntar als infants com estaven, amb tallers, jocs i dinàmiques d'educació emocional. L'objectiu era identificar les emocions viscudes i amb les que convivim ara, i aconseguir eines per gestionar-les. En concret, hem començat el projecte a les escoles Josep Carner, Feliu i Vegués i Antoni Botey com a acció emmarcada al Programa Infància 2019-2023 d'EDUCO.

A primer cicle de primària (6-8 anys) hem fet un viatge a través del temps amb les emocions i amb la millor companyia: el Monstre de colors! Junts hem viatjat pel passat, present i futur, per reviure i projectar les emocions cap al benestar i la bona convivència amb tot el que sentim.

Segon cicle (8-10 anys) ha elaborat el seu primer diari de les emocions, on han posat nom i gestionat les emocions a través del cos, el so i la paraula i, amb un procés introspectiu, han posat nom a les seves qualitats, així com a les dels altres.

Per últim, tercer cicle de primària (10-12 anys) ha fet un registre diari de les emocions, un espai propi on també aprofitaven per posar nom a com se sentien i a obrir l'espai per escoltar i ser escoltats. A través de la música, concursos i informació d'actualitat, s'han dut a terme debats molt interessants sobre la intensitat de les emocions i la importància de la seva toxicitat, o no.

Més enllà de la importància de dotar les aules d'un espai propi per l'educació emocional, el fet que es generi un ambient de confiança i seguretat perquè els infants es trobin a gust per sincerar-se, es facin dinàmiques d'escolta activa, així com un espai de relació de les emocions amb les seves pròpies vivències, fa als infants aprendre en primera persona. També les seves cares de felicitat parlen per si soles! En veure'ns a classe o bé per saber que tindran un espai on compartir que se senten enfadats, com quan el pare i la mare s'enfaden, o que senten l'amor quan la mare els abraça.

Els comiats no han estat fàcils i molts ens han preguntat si hi podrem tornar de nou. Tant de bo puguem tornar, tant de bo cada setmana les emocions tinguessin un espai propi a classe, infants i mestres de les escoles del món mundial!