Imatge o vídeo destacat
entrada A100 (3).jpg

Quan arriba divendres...

Què toca divendres? Aquesta pregunta es dona sovint entre els joves d’A100, que desitgen ser sorpresos, que tenen ganes de descobrir nous racons del barri i també d'altres indrets, de viure noves aventures i de desconnectar, també, de les seves rutines.

Els adolescents passen més de sis hores diàries a l’institut, la major part d’aquestes hores les passen asseguts dins d’una aula on han de fer silenci i mantenir-se concentrats. Quan arriben a A100 cada dia els demanem que portin l’agenda, que facin els deures, que estudiïn, que facin silenci i, de les boques dels educadors, els demanem una llarga llista de bla bla bla...

És per això que ens pregunten Què toca divendres?. Ens ho pregunten perquè el seu cos els demana sortir de l’espai, moure’s, córrer, cridar, cantar, descansar, relaxar-se, desconnectar, divertir-se, sentir-se lliures, sentir-se bé... créixer, viure, aprendre.

Les activitats de lleure per nosaltres són espais molt importants per relacionar-se, més enllà de les notes que treu cadascú, més enllà de les preocupacions de cadascú i més enllà dels deures i els exàmens que haurà d’afrontar cadascú.

Cada divendres fem una activitat diferent, o anem a un lloc nou. Busquem activitats de lleure que els adolescents puguin participar per tal de recordar que comença un cap de setmana i que tot l’esforç fet mereix trobar espais de lleure:

 • Espais que permetin anar a un parc i fer esport.
 • Espais que permetin llegir i jugar.
 • Espais que permetin mirar una pel·lícula amb els companys.
 • Espais que permetin visitar altres espais que a la vegada permeten altres coses en altres llocs.
 • Espais per ser una mica més lliures.
 • Espais per compartir amb amics i per fer amics per a compartir nous espais.
 • Espais per relaxar-se.
 • Espais per desfogar-se.
 • Espais per cuidar-nos a la nostra manera.
 • Espais propers i espais llunyans.
 • Espais per créixer sense adonar-se’n.
 • Espais per aprendre sense pretendre-ho.

 

Sempre pregunten Què toca divendres? somrient, il·lusionats. Com si cada divendres fos una sorpresa. Ho pregunten perquè saben que probablement es farà alguna de les activitats que ells i elles han proposat. És el grup qui ens fa arribar les activitats i sortides que volen fer i són ells qui ho escullen. Aquest espai els correspon, és el seu espai.

 

Ara fa uns divendres, per exemple, vam anar a la platja per deixar enrere l’estiu i introduir-nos en el curs que començava. Vam disfrutar amb el grup d'A100 d’una tarda màgica, una tarda lliure, plena de joc, plena de somriures i plena de moments que ens porten a preguntar-nos una setmana més: Què toca divendres?