Imatge o vídeo destacat
Entrevista_AnnaMartínez

L'entrevista: Anna Martínez

Bona part del que m'ha fet ser qui sóc ha estat fent de voluntària!

ANNA MARTÍNEZ FERNÀNDEZ, mataronina de 27 anys graduada en Comunicació Audiovisual i amb llarga experiència en el món del lleure, fet que l'ha portat a cursar el màster d'Intervencions Socials i Educatives. A la Fundació té l’encàrrec de gestionar la comunicació i el voluntariat de l’entitat.

Anna, ja sabem que tens diferents tasques dins la Fundació però en aquesta entrevista ens centrarem en la part del voluntariat. 
 

La Fundació va néixer ara farà 15 anys amb persones voluntàries. Quin ha estat el paper del voluntariat al llarg d'aquest temps?

Als inicis el voluntariat era l'únic pilar de la Fundació però poc a poc els projectes es van anar professionalitzant i es va anar contractant persones per crear l'estructura de l'entitat. Tot i el canvi, el voluntariat s'ha mantingut com a figura essencial, adquirint un paper d'acompanyament i suport a la tasca dels educadors.

Quantes persones voluntàries hi ha actualment?

Durant la setmana tenim al voltant de 30 persones que participen als projectes. Però també tenim voluntaris que col·laboraren puntualment en activitats més esporàdiques. En total, podríem dir que la nostra xarxa de voluntariat està al voltant de les 80 persones.

Com us doneu a conèixer des de la Fundació per captar nous voluntaris?

Participem a fires, amb stands informatius, fem xerrades a instituts o universitats, estem força presents a les xarxes i també estem inscrits a diferents portals de voluntariat en els quals pengem crides perquè la gent conegui la Fundació i s’interessi per fer voluntariat amb nosaltres. 

Tothom pot ser voluntari de la Fundació?

La primera resposta que em ve al cap és que sí. Tot i això, cal veure en quin lloc o quina tasca podria ser l’adequada. Som una entitat petita però hi ha tasques per tothom! Ja sigui vinculat en l’acció educativa i d’intervenció o bé en aspectes d’estructura, manteniment, administració, comunicació... Des de la Fundació es fa el possible per encaixar les motivacions de la persona interessada amb les necessitats específiques de l’entitat i, en cas de no trobar la combinació, s'acompanya per conèixer altres entitats o espais on participar.  

Què valoreu d'un voluntari?

Com a Fundació valorem molt les ganes de comprometre's directament amb la societat i això ho captem des del primer moment quan algú s'interessa per la nostra entitat. Treballar amb persones, i sobretot amb infància, implica dedicar temps per establir un vincle de confiança. Així doncs, valorem la motivació que mou a la persona a col·laborar amb nosaltres, així com les seves capacitats i competències personals per intentar potenciar-les al màxim durant el seu voluntariat.

Quins són els perfils que teniu a la Fundació?

Estudiants, persones que treballen, persones jubilades; gent de Barcelona, Badalona, del barri i, fins i tot, antics participants de la Fundació; persones formades en l'àmbit social o  bé persones que mai han estat directament amb infància... Tenim una gran diversitat en els perfils de voluntariat! Però totes elles tenen un punt en comú: el compromís i voluntat de transformació social.

Acolliu també voluntaris internacionals?

Sí, hem tingut algunes experiències de voluntariat internacional. I és que més enllà de la tasca que es dugui a terme a l'entitat, creiem que és positiu per a les persones que fan estades llargues a Catalunya conèixer altres realitats properes a la capital que, si no fos per aquest voluntariat, potser no s'hi aproparien. Per exemple, ara tenim a una noia alemanya que està estudiant uns mesos a Barcelona i, com que no pot venir a les tardes, col·labora un matí a la setmana amb tasques de secretaria.

Quin és el procés que segueix una persona per ser voluntària?

Quan una persona es posa en contacte amb nosaltres quedem per fer una primera acollida i conèixer les motivacions. Aquesta trobada la fem a la Fundació perquè creiem que és important conèixer el barri on estem i el lloc on treballem per explicar la tasca que realitzem. 

Un cop ens hem conegut, a nivell intern valorem a quin projecte es podria incorporar i si la persona interessada veu que s'ajusta a les seves expectatives, es fa la segona acollida on es coneix el projecte més a fons. A més, un cop feta la incorporació, a la persona voluntària se li assigna un educador referent del projecte per tal que se senti acompanyada per algú present en el seu dia a dia durant el seu voluntariat.

Explica'ns quin tipus de voluntariat es pot fer a la Fundació.

El més nombrós és el voluntariat setmanal participant en els projectes durant el curs. Però també hi ha l'oportunitat de col·laborar de manera puntual donant un cop de mà en festes, sortides, tallers concrets o a les activitats d'estiu. A més, també es pot col·laborar en àrees on no és necessària la intervenció directa, ja sigui en tasques de neteja, de manteniment, fent berenars pels infants del projecte o, fins i tot, fent voluntariat online.

A vegades veig que hi ha adolescents d'A100 que participen als projectes dels més petits. També fan voluntariat?

Sí, són els que anomenem voluntariat intern i és un projecte que, sota el lema "Cadena de referents", ens fa molta il·lusió anar potenciant! La idea és funcionar com a escola de voluntariat oferint un espai formatiu i d'acompanyament als adolescents que tinguin interès en iniciar-se en el voluntariat. Així oferim espais on els adolescents que volen s'apunten per anar adquirint experiència: hi ha joves que fan voluntariat acompanyant als infants de Primària en espais de lectura, donant suport als educadors en les activitats o dinamitzant petits espais de joc en actes al barri, oportunitats que els poden donar eines i desenvolupar competències per si més endavant decideixen participar voluntàriament en altres projectes.

Què aporta el voluntariat a l'activitat dels professionals i als infants, adolescents, dones i famílies?

Per a l'activitat dels professionals, comptar amb persones voluntàries aporta diversitat, altres punts de vista i qualitat en la intervenció. Però sobretot és una figura important pel vincle que pot establir amb els infants, adolescents o amb les dones. Els educadors ja tenen un rol assignat, així que les persones voluntàries suposen un altre perfil en el seu ventall de referents i permeten crear una relació transparent. 

Per a qualsevol persona, el fet de saber que hi ha algú que de manera voluntària decideix dedicar-nos un temps a nosaltres, és un regal molt preuat. Doncs això és el que aporten: la il·lusió i satisfacció de tenir un regal cada tarda!

I què li aporta a la persona voluntària? 

Segurament ho hauríem de preguntar directament a elles! Però pel que hem pogut anar compartint, el fet d’estar en contacte i dedicar el temps als infants, joves, a les dones... fa tocar de peus a terra amb la realitat, ampliar la mirada, modificar creences internes, sentir-se útil i, alhora, segur que en molts casos fa sortir de la zona de comfort personal.

Quin tipus de formació reben els voluntaris i voluntàries? 

Quan s'incorporen dediquem temps per parlar de la Fundació i del seu l’entorn ja que és important formar sobre el context on es farà el voluntariat. A més, un cop l’any celebrem la Trobada del Voluntariat, una jornada amb un fort component formatiu. També informem sobre formacions on poden accedir pel fet de ser voluntaris de l’entitat o bé els derivem recursos segons les necessitats expressades. Durant el curs passat, per exemple, el voluntariat va dedicar 75 hores en formació.

I parlant sobre aquesta trobada de voluntariat, ens pots explicar què és? Des de quan es fa i amb quin objectiu?

Doncs just aquest any estem de celebració, hem fet els 10 anys de trobades de voluntariat!

Son jornades que es creen amb l'objectiu de ser un punt de trobada amb tot el voluntariat i professionals de la Fundació, ja que molts d’ells no es coneixen perquè venen diferents dies, a diferents projectes. Hi ha una part més lúdica però també existeix el punt formatiu on els últims anys hem anat alternant formacions amb xerrades de professionals externs.

Tu has estat voluntària en algun lloc? 

Síii! (riu)

Què ens dius de l'experiència? 

Jo des de sempre he viscut el voluntariat com una cosa molt natural i és un aspecte molt integrat en mi, que sempre m’ha acompanyat. A l’esplai on he anat tota la vida és on m’he implicat més però també he col·laborat amb altres entitats. A través de varis voluntariats he pogut conèixer projectes que m’il·lusionaven i quasi diria que bona part del que m’ha fet ser qui sóc ha estat fent de voluntària. Així que per a mi ha estat sempre una experiència de servei molt positiva!

Finalment, quin missatge donaries a una persona perquè fos voluntària de la Fundació?

Com deia, per mi fer un voluntariat és una experiència molt enriquidora, així que jo sempre intento engrescar a la gent a fer-ne i, sobretot, gaudir-ho! Personalment animaria a col·laborar amb la Salut Alta perquè crec que és un projecte proper, on tothom pot trobar el seu lloc i sentir-se part d’aquesta família. Pot ser una oportunitat per conèixer i implicar-se en una realitat diferent, on aprendre i aportar un munt! Però bé, si no és aquí, l'important és que cadascú pugui trobar un espai on col·laborar voluntàriament, gaudir de l’experiència de servei i implicar-se en la transformació social del nostre entorn.

 

Entrevista feta per Lídia Solé