Imatge o vídeo destacat
bontracte.jpg

Setmana del Bon Tracte i Cura de les persones!

Amb motiu de la Setmana del Bon Tracte i la Cura, ens sumem al manifest creat pel sistema Entorn Segur, de la Companyia de Jesús. Com a Fundació Salut Alta creiem en la importància i la necessitat de vetllar per la creació i el manteniment d'entorns segurs. Per això, aquesta setmana reflexionem sobre l'impacte de les nostres paraules als i les altres. El lema "Tus palabras, ¿Heren o acarician?" ens convida a preguntar-nos com podem construir un ambient segur i respectuós a través de les nostres comunicacions.

Amb els nens i nenes de primària, organitzem dinàmiques per identificar les paraules que fereixen i les que són agradables de sentir. Els i les adolescents van estar compartint experiències viscudes o observades, i reflexionant com es posicionen davant d'aquestes situacions. L'equip de pràctiques i voluntariat es va poder sumar a una formació sobre bon tracte i entorns segurs. D'altra banda, internament s'han repartit protectors de la càmera dels ordinadors per prendre consciència dels riscos associats als dispositius tecnològics.

Compartim amb vosaltres el manifest creat per a aquesta setmana, perquè el pugueu consultar:

 

MANIFEST

Parlem de Comunicació, Bon Tracte i Cura de les persones!


Benvinguts al Dia del Bon Tracte i la Cura 2024:
Aquest any volem dedicar aquest dia a millorar la nostra comunicació. Perquè la manera com ens comuniquem amb les altres persones és una manera de cuidar-les o de fer-los mal. Des que naixem, som éssers socials, ni tan sols els nadons es poden resistir! Ens comuniquem amb paraules, gestos, mirades i, fins i tot, amb silencis. I a través d’ells podem fer que algú se senti genial, com quan diem “t’estimo!”, però també podem ferir profundament sense adonar-nos-en i... no volem això, oi?


És molt important, doncs, respectar i ser amables amb totes les persones, especialment a les nostres obres. Posem afecte a la nostra manera de comunicar-nos. No diguem o expressem alguna cosa d’una manera que no ens agradaria que altres fessin. I... atenció a les xarxes socials, que també compten! Anem amb compte amb el que publiquem!
 

Algunes idees senzilles per millorar la nostra comunicació són:

  • Escoltar més i millor, assegurant-nos que ho estem entenent correctament.
  • Quan necessitem alguna cosa, ho demanem amb claredat i bon rotllo.
  • Confirmar que l’altra persona ens entén bé i se sent ben tractada.
  • Com diu el papa Francesc “Si us plau, germans i germanes, fem un esforç per no xafardejar ni
    parlar per l’esquena”.
  • Si alguna cosa ens molesta, ho diem, però amb respecte i intentant buscar opcions constructives.

Així que avui ens proposem pensar una estona en tot això i en especial en el nostre lema: “Les teves paraules, fereixen o acaronen?”

Recordeu sempre que l’amor i el respecte són fonamentals en totes les situacions. Si els posem a les nostres comunicacions segur que faran bé als que ens envolten. En resum, avui parlem de com, gràcies a la comunicació, podem crear aquest ambient segur on ens cuidem i respectem mútuament.

T’ANIMEM A SER CARÍCIA!