Imatge o vídeo destacat
20220121 - Entrevista Cristina

L'entrevista: Cristina García

CRISTINA GARCÍA LÓPEZ, 51 anys, veïna de Badalona, mare d’una nena que participa al projecte Aprenijoc, activista social i membre de la plataforma Aliança contra la pobresa energètica.

En conèixer els meus drets, els vaig interioritzar.

Cristina, en quin moment i com vas conèixer l’Aliança contra la Pobresa energètica?

En el moment que vaig veure que no podia pagar els rebuts de llum i aigua. Això va ser el 2015. Vaig fer una cerca per internet i vaig veure el seu compte de Facebook.

Què et va motivar a participar a la Plataforma?

Veure que el mateix que t'ha passat a tu li passa a molta gent. El que em va motivar va ser l'afany d'ajudar, t'enganxen. Allà aconsegueixen empoderar la gent. Saber que pots ajudar altres persones, això m'omple força i em fa seguir…

Quin és l’objectiu de l’Aliança? Què és el que reclameu?

El reclam principal és que hi hagi subministraments bàsics per a tothom com ho són l'aigua, la llum o el gas. També regular i assegurar que totes les famílies, sobretot les més vulnerables, tinguin accés a aquests subministraments. Ningú no ha de viure sense llum o aigua a casa.

Quins serveis oferiu a les famílies que contacten amb vosaltres? Qué poden trovar?

L’assessorament i acompanyament. Oferim també xerrades i tallers.

Mobilitzacions, cassolades, apagades col·lectives… Què cal per aconseguir més repercussió?

A l'Aliança oferim eines de suport a les persones, però són les persones afectades les que han de fer el primer pas i s'hi han d'involucrar. Els animem que siguin elles les que es dirigeixin a la companyia per parlar i si no li fan cas, aleshores l'acompanyem.

És important que quedi clar que la persona s'hi ha d'implicar. Això és el principal. Des de l'Aliança l'ajudarem i molt, perquè exercim molta pressió davant de les empreses energètiques.

Canvia molt el tracte cap als i les afectades si es dirigeixen a les empreses de manera individual o acompanyades de professionals o voluntàries de l'Aliança?

Doncs sí, és clar, però és lògic. Al principi sorprèn, però després ho entens. I entenem que no és el mateix que anem uns quants voluntaris amb les nostres samarretes vermelles que vagi l'advocada a parlar-hi. El tracte no és preferent, però sí diferent.

T'hem sentit dir: “El primer és omplir la nevera i el segon pagar els rebuts”. Com podem fer entendre que l'aigua, la llum o el gas no són un bé de luxe, sinó una necessitat bàsica que tots hem de tenir coberta a un preu assequible?

Això es veu ràpid. La pobresa energètica mata. Estan fent negoci amb un subministrament bàsic per a la vida de qualsevol persona.

Hi ha el problema d'aquelles famílies que potser no tenen un contracte de vivenda o estan ocupant però que voldrien regularitzar la seva situació i pagar els subministraments. Com que no tenen contracte, no els deixen regularitzar la seva situació i han de saber que, a moltes ciutats, demostrant a través de Serveis Socials un certificat de vulnerabilitat, empreses com AGBAR haurien d'instal·lar un comptador social. Parlem de famílies que estan en situacions precàries, moltes ocupant un habitatge o que fins i tot estan esperant un lloguer social.

Què diries que t'ha aportat el col·lectiu?

Conèixer els meus drets no només com a persona, sinó com a persona vulnerable. Una persona com a tantes que no pot pagar, no que no vol.

En conèixer els meus drets, els vaig interioritzar. A més, l'arma més potent va ser l'apoderament: “Si jo no ho puc, ho fem totes juntes”.

A l'Aliança comptem amb professionals, com una advocada especialitzada, i comptar-hi, ens dóna seguretat i força per seguir en la lluita.

Què recomanaries a una veïna o veí que es trobés en una situació vulnerable?

Que vingui a l'Aliança, allà li oferirem eines. I, sobretot, que quan el problema aparegui no el deixin passar i despertin quan ja no hi ha remei o ja els han tallat el subministrament. Quan ja veiem que no podem pagar una factura, és molt probable que ens passi el següent mes i per tant, el problema ja hi és i llavors cal actuar.

Si alguna família té problemes amb el consum de la llum, amb la factura o té un deute energètic, com es pot posar en contacte amb vosaltres? Què ha de fer?

Nosaltres fem assessoraments col·lectius cada quinze dies els dimecres. A la web hi ha l'agenda amb les dates de les assemblees col·lectives.

El servei és gratuït i ens reunim a Barcelona. En els assessoraments col·lectius, podran exposar el seu cas.

Des de la Fundació com podem aportar el nostre granet de sorra a la lluita contra la pobresa energètica?

Si hi ha alguna família que necessita assessorament podeu derivar-los a l’Aliança. Que vinguin a les nostres assemblees i parlarem amb ells. També podem oferir xerrades informatives a les famílies que ateneu a la Fundació.

Per cert, entre diverses companyes, hem tret el conte “I es va fer la llum”, un conte infantil sobre la pobresa energètica vista des dels ulls d'un nen. La idea és passar per escoles i entitats per presentar el conte i per descomptat comptem amb la Fundació.

 

Entrevista feta per Lídia Solé i Míriam Ibáñez.