Imatge o vídeo destacat
Jocs casal d'estiu.jpeg

La manca d'espais també genera desigualtat

Fa una setmana sortia a la llum la desesperació que ens ha acompanyat durant un mes per trobar un espai on dur a terme el projecte educatiu d'ApreniJoc. Ho compartíem a les xarxes amb aquesta piulada:

A principis de setembre el centre escolar on fins ara s'ubicava el projecte les tardes de dilluns a dijous va comunicar-nos que amb les noves mesures de prevenció arrel de la pandèmia, aquest curs no es podria utilitzar. Així doncs, es va iniciar una cursa d'obstacles per trobar un espai adient on dur a terme el projecte d'ApreniJoc, una proposta educativa guanyadora del Premi Educació 360º i que rep el suport del Grup de Necessitats Bàsiques del Districte. Finalment, després de 30 dies d'espera i incertesa, s'ha donat llum verda per utilitzar un espai del barri veí de Llefià, on es realitza una Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) als matins, de manera que el projecte podrà iniciar el curs el proper 28 d'octubre*.

Aquest procés però, ens ha fet reflexionar sobre alguns aspectes que també volíem compartir.

Per una banda, ha estat rellevant adonar-nos que formem part d'un barri que, quan no es poden usar les escoles com a espai obert, no hi ha un ampli ventall d'alternatives on anar a preguntar. Finalment hi ha espai, sí! Però hem hagut de "sortir" de La Salut per trobar-lo.

Alhora, cal tenir present que quan una entitat com la nostra tanca un projecte, els nens i nenes es queden sense propostes educatives. Perquè a no ser que surtin del barri, hi ha molt poques opcions i places disponibles (les quals, a més a més, majoritàriament no poden pagar). I va més enllà: no només els infants es queden sense activitat de lleure, socialització, cultura, llengua, valors, educació emocional i espai d'aprenentatge, sinó que les seves famílies també es troben sense un lloc de referència i acompanyament on acudir per compartir situacions d'alta complexitat (de tot tipus, incloent problemes d'habitatge, econòmics, relacionals, administratius, sanitaris, etc).

Per últim, volem destacar que ha estat gràcies a la xarxa i a les persones que en formen part que s'ha desencallat la situació. Així que evidentment denunciem que la manca d'espais genera desigualtat, però també visibilitzem que una forma de combatre-la és invertint en recursos i en persones, ja que quan ens podem coordinar, podem trobar solucions a reptes que soles no podem afrontar.

 

*Informació actualitzada: finalment el projecte començarà el dilluns 2 de novembre per falta de resposta a problemes logístics.