Imatge o vídeo destacat
francina_alsina_3.jpg

L'entrevista: Francina Alsina

 “La persona”, aquest és l’únic focus on ha d’anar dirigida tota l’acció social.

FRANCINA ALSINA. Actual presidenta de la Taula del Tercer Sector i voluntària d’Arrels Fundació des de l’any 1989. Durant vuit anys ha estat la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social.

 

Quant temps fa que ets presidenta de la Taula? Amb el teu recorregut vital i professional, quines són les aportacions que esperes poder fer al tercer sector des del teu lloc com a presidenta?

Vaig ser escollida presidenta de la Taula l’octubre de 2017 o sigui que fa un any i mig que sóc en el càrrec. Una de les coses que comporta aquest càrrec és presidir una Junta Directiva formada per persones referents de diverses federacions. És una junta que reflecteix perfectament la manera de ser i de fer del Tercer Sector. A l’hora de prendre decisions, sempre tenim com a referent la defensa dels drets socials i pensar a fer el que és millor per a les nostres federacions sòcies.

Quins són els punts més crítics actualment de la situació social de Catalunya?

Actualment, el punt més crític és l’augment i la cronificació de la pobresa en totes les seves cares (infantil, femenina i energètica) i la manca d’habitatge social.

I allò que no podem perdre perquè ja fem bé com a país?

D’altra banda, el que podem perdre per la situació de precarietat és el teixit social que formem les entitats socials. Entitats que han nascut majoritàriament de l’esforç de persones que s’han agrupat i s’han posat a treballar quan han vist una situació d’injustícia i que fan una feina bàsica de cohesió. El deficient finançament que tenen les entitats socials fa perillar més d’un programa que ja han portat a terme amb èxit o, fins i tot, la continuïtat de la mateixa entitat.

Creus que a nivell d’entitats d’acció social és un moment possibilitador o més aviat difícil? En què creus que tenim un paper rellevant les entitats i on demanaries que poséssim el focus d'atenció?

La feina i el compromís que aporten les entitats és rellevant i important, tot i que no sempre és valorat com es mereix. A l’hora de posar el focus, ho centraria en un aspecte cabdal que és “la persona”, aquest és l’únic focus on ha d’anar dirigida tota l’acció social. És important que les entitats socials no oblidin quin és el seu principal objectiu fundacional i que aquest sigui autènticament el pal de paller de les seves accions.

En què creus que l’acció comunitària és important per als barris? 

L’acció comunitària és la que ens permet posar el focus en la persona de forma integral i transversal, per tant, tal com vivim a les ciutats és summament necessària i important. Quan es vivia en nuclis més petits, on tothom es coneixia, no s’hauria vist mai la necessitat de polítiques similars pel fet que es practicava amb normalitat el ‘bon veïnatge’.

Quines característiques ha de tenir per ser-ho?

La característica ha de ser que la persona se senti atesa i protegida en tots els àmbits de la seva vida. Això li permet tenir una vida independent però, al mateix temps, sap que no està sola i que disposa al seu abast de tots els serveis que pugui necessitar.

Pensant en la Salut Alta... què ens cal com a entitat per ser una “bona notícia” per al barri? Quin paper hi hem de jugar? I de cara a l’Administració?

Crec que ja sou una ‘bona notícia per al barri’. Feu una acció totalment comunitària d’atenció i inclusiu a persones vulnerables i en risc d’exclusió social. No us centreu només en infants sinó que també ateneu famílies. La feina que desenvolupeu amb les mares (llengua, cuina, costums, tradicions, etc.) la veig molt important perquè les famílies nouvingudes se sentin una part del vostre barri. De cara a l’Administració, cal fer-li veure el que aporteu per a la cohesió del barri i la ciutat i també que es necessiten recursos per fer-ho amb qualitat. De vegades costa una mica fer-se entendre, però és important no defallir i insistir-hi tant com calgui.

Parlem de persones. Com creus que han de ser els equips (i les persones) que treballem en barris com La Salut? 

Per a mi una característica bàsica hauria de ser que s’estimin la feina que fan i que sàpiguen allunyar el desànim. Vosaltres amb la vostra feina, esteu transformant el vostre entorn, això no és feina fàcil ni té uns efectes immediats. Per tant, és necessari un punt d’optimisme i la capacitat de començar cada dia amb el mateix ànim que van començar el primer dia.

Sempre diem que sense els voluntaris i voluntàries no podríem fer el que fem ni com ho fem. Tu que has estat voluntària de diverses entitats i presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat Social, hi tens molt a dir. Quin és aquest “paper” del voluntariat a les entitats? En què es tradueix l’aportació dels voluntaris i voluntàries?

Si anem al naixement de la majoria d’entitats, veiem que aquestes ho van fer de la mà de persones voluntàries que es van mobilitzar davant unes necessitats concretes. Crec que el paper principal de la persona voluntària a les entitats és l’estar atenta i a prop. El voluntariat aporta un plus de qualitat a les entitats, la dedicació més personalitzada en l’acompanyament. La tasca del voluntariat és la d’“estar” i no “fer”, per a fer ja hi ha les persones contractades.

Ens pots dir, des de la teva visió global, quines són les tendències a nivell de tercer sector a Catalunya? Cap a on camina la societat? 

El futur va cap al model d’atenció comunitària centrada en la persona i cap a la innovació. És important que les entitats facin un pas endavant en innovar i incorporar les TIC per ser més eficients, per oferir una millor atenció a les persones i per treballar més en xarxa. El projecte de m4Social de la Taula ofereix a les entitats federades formació en aquest camp i també possibles aliances amb empreses especialitzades, que les pot ajudar a millorar els seus serveis.

Per acabar, Francina, si mires enrere, et ve al cap algun lloc, entitat, persona... que recordis amb especial tendresa?

Si miro enrere, el primer que em ve al cap és una de les persones que més m’ha marcat en el servei als altres. Es deia Quim Marcet i de la seva mà vaig descobrir l’entitat Arrels, això era l’any 1989. Encara ara hi vaig a fer la meva tasca com a voluntària. Sense aquest començament, seria molt difícil que ara estigués presidint la Taula.

I si mires endavant... si poguessis llegir el butlletí de la Taula del Tercer Sector de l’any 2029... quin titular t’agradaria trobar-hi?

Un titular que en cap moment sortís la paraula “pobresa”, “manca d’habitatges socials”, “exclusió” o sigui l’absència d’aquestes paraules perquè significaria que aquestes situacions ja no existeixen. Podríem dir el “no titular”.

 

Gràcies per la teva sinceritat i predisposició. Recordem que fa un parell d'anys, també va col·laborar amb nosaltres en la campanya #espaiXacompanyar: