Imatge o vídeo destacat
ConversaFar_1

“Bon dia” als matins de dilluns i dimecres

Els matins a FAR no parem de créixer. I no sols perquè creixem en vocabulari, verbs i coneixença entre nosaltres, sinó perquè obrim portes a nous projectes. Així s’ha fet des fa tres mesos amb el projecte de Conversa, un projecte que va néixer per donar resposta a les necessitats d’aprenentatge expressades per les alumnes: empoderar-se a nivell d’expressió oral i ajudar-les a establir processos de comunicació fluïda amb les persones del seu entorn.

Aquest espai de conversa en llengua castellana funciona amb una metodologia participativa, transformadora i oberta al quotidià del barri. Cada mes treballem una temàtica concreta: el gener va ser un punt de partida per conèixer-nos i prendre consciència dels nostres sentiments. Un cop ubicades, el febrer ens va transportar al barri, on vam treballar la sostenibilitat i com ha evolucionat el barri des la primera onada migratòria (amb la industrialització molta gent de la Península va venir aquí en la recerca d’una nova vida). L’Amèlia, de l’entitat del barri Dones en Moviment, ens va acompanyar en aquest passeig contemplatiu i ella mateixa ens va relatar com era el barri amb ulls de nena i com els carrers han anat asfaltant-se.

No podíem acomiadar-nos del barri i del mes de febrer sense trobar una alcaldessa, així que vam fer dos programes electorals i el representat per persones del Senegal, Marroc i Pakistan van guanyar les eleccions. Juntes vam demostrar que l’escolta, el diàleg i les bones idees poden potenciar el nostre entorn proper.

Març i abril és un autohomenatge a nosaltres, les dones del barri i al nostre gènere. Ens hem treballat com a dones d'aquí i del nostre país de procedència, el paper que tenim com a membre de la família i els valors que son més importants i que ens representen, com la memòria, l’amor, la constància i la paciència.

Aquest grup de conversa és un exemple de la riquesa cultural que forma part d’aquest barri: mirades, gestos, escolta i recerca de paraules per definir allò que ens faci sentir úniques com a dona: una identitat i uns valors. La conjugació de verbs també forma part del nostre dia a dia, uns verbs en passat que defineixen el nostre procés migratori, un present que ens ubica en l’aquí i l’ara i un futur en el que l’alegria i la confiança caminin amb nosaltres.