Imatge o vídeo destacat
20240124 - Consell plataforma apostòlica.jpg

Com ens ajudem a viure les nostres vides amb sentit i propòsit?

El passat 19 de gener, la nostra directora Anna Martínez va participar de la reunió del Consell de la Plataforma Apostòlica dels Jesuïtes a Catalunya al Centre Borja (Sant Cugat).

El Consell agrupa els directors i directores d’institucions i iniciatives vinculades a la Companyia de Jesús i els superiors de comunitats jesuïtes. A la reunió hi van assistir trenta persones. Hi eren representades les vuit escoles, els dos centres universitaris, les associacions d’antics alumnes, els sis centres socials, les parròquies i comunitats cristianes, etc. Des de fa ja uns anys, el Consell es reuneix regularment i és un espai de coordinació i poder prendre el pols de què ens demana avui la realitat del nostre país a la Companyia de Jesús. És una de les maneres concretes com a Catalunya la col·laboració en la missió es fa real.

Durant el matí de trobada, el grup, a propòsit del nou Pla de Cultura Vocacional: Per  qui sóc Jo?, va estar reflexionant sobre com ens ajudem a viure les nostres vides amb sentit i propòsit, i com les nostres institucions ajuden a desvetllar les preguntes fonamentals: per a qui visc? Com puc trobar Déu? Com podem contemplar la realitat i sentir-nos cridats a fer un món més just i fratern?

El ritme de la jornada va ser intencionalment reposat, amb una estona llarga per a la reflexió i pregària personal, seguida d’estona per grups i plenari. Per motivar la reflexió, tres membres del Consell, van compartir la seva experiència, en clau testimonial: el José Ignacio García sj (director de Cristianisme i Justícia), la Lourdes Torrelles (directora del col·legi Jesuïtes Lleida – Claver), i el Xavi Loza (coordinador del Sector Social Jesuïtes Catalunya).

Tots tres van mirar de respondre a algunes preguntes clau: Com estàs vivint la teva vocació? Què la facilita o què la dificulta?  Quines llums i quines ombres veus com la teva institució està acompanyant la vocació de tots els seus membres?  Què caldria potenciar o canviar, en el teu sector, que ajudi a una vivència vocacional més sòlida?

En acabar, els membres del Consell destacaven el valor d’aquest tipus de trobades, que ens ajuden a explicitar la dimensió comunitària i poder fer camí junts. Cadascú, tot sovint en el seu dia a dia a la seva institució està ben agafat per múltiples urgències, i no sempre tenim temps per aturar-nos i poder fer-nos preguntes de gruix. A més, poder fer una reflexió sobre la vocació personal i institucional plegats, ens ajuda a constituir-nos com a cos apostòlic, és a dir, com el grup de companys i companyes que avui mirem de tirar endavant la missió de la Companyia de Jesús a Catalunya.

La propera trobada del Consell serà al maig, però abans, el diumenge 17 de març, tota la família ignasiana està convidada a l’Aplec Ignasià, un dia festiu i celebratiu, organitzat per un grup de famílies vinculades a les diverses comunitats cristianes.

Notícia publicada al web de Jesuïtes Catalunya