Imatge o vídeo destacat
20210308- Ser dona i.. (8).JPG

Ser dona i treballar 24/7...

duplica la vulnerabilitat.

Reflexionant sobre el 8M, com a Fundació vam veure que ens costava escollir un missatge únic en què totes les dones, nenes, adolescents, treballadores, voluntàries ens sentíssim representades. Cadascuna vivim un context i hem begut d'una cultura que ens fa mirar la mateixa realitat d'una manera ben diferent. Per això, amb la voluntat de trobar un punt comú, fa uns dies vam compartir un espai de conversa amb un grup de dones del barri per debatre sobre les desigualtats de gènere del nostre entorn més proper.

Quin moment tan interessant i ric d'opinions! Van sortir idees com que "la dona és més forta que l'home, perquè ha de treballar més i no se li reconeix", que no podem acceptar "que l'home ens ajudi en les tasques domèstiques i que a sobre li haguem d'estar agraïdes" sinó que ha de ser una acció de corresponsabilitat. I la frase que moltes compartien: "almenys podria estar els caps de setmana amb les filles i els fills!".

Segons l'enquesta de salut a Catalunya 2020 (ESCA) les dones dediquen el doble d'hores que els homes a tasques domèstiques, en un dia feiner. I revisant l'estudi "L’impacte de gènere de la COVID-19 en dades" de l'Institut Català de les Dones, durant el confinament el 91,4% de les dones feia les tasques de la llar mentre que dels homes ho feia un 72,2%.

Però compartint la realitat amb les dones del projecte FAR ens adonem que en el nostre dia a dia la diferència és molt més àmplia. En concret, avui hem fet una dinàmica per identificar quines accions fa cada membre de la parella per assolir el benestar familiar. I només amb el que hem comentat veiem que encara estem lluny d'aconseguir una igualtat real: els homes han de fer molt més (o les dones molt menys) perquè les figures s'igualin! 

Però on totes coincidim és que més enllà de les tasques, les responsabilitats, si treballem fora o dins de casa, necessitem una igualtat d'oportunitats i de drets per escollir. I l'educació és el canal més important per reivindicar-ho: no només la que rebem sinó també la que transmetem als fills, filles, nens i nenes dia a dia.

Finalment, avui hem acabat la sessió mirant-nos al mirall. I sabeu què hem vist? Dones fortes, responsables, valentes, guapes, que han viscut molt, treballadores,... 

Potser no tenim un missatge únic i clar però el millor és tenir espais com aquests on compartir i aprendre de les realitats d'unes i altres per anar prenent consciència perquè cadascuna pugui configurar la pròpia reivindicació.