Imatge o vídeo destacat
Elbarriparla_Mercat

EL BARRI PARLA: Fem mercat, fem comerç, fem ciutat

Ese día un día llegarà,

No será pronto ni tarde,

Cuando no queda cerilla ya,

Es el dedo lo que arde…,

Aquesta cançó del grup Mecano, té un nou sentit en el temps que ens ha tocat viure. El petit comerç ja té els dits cremats, sobretot els bars i restaurants. Per sort, alguns venedors del mercat hem sigut privilegiats al vendre productes de primera necessitat. Hem patit com la resta de ciutadans les inconveniències d’aquesta pandèmia que ens ha canviat a tots, però les bones notícies de la vacuna donen esperances i ànims per resistir una mica més. Encara queden mesos de patiment i desassossec, de perdre a coneguts i familiars, però per això hem de mantenir les mesures de prevenció i no baixar la guàrdia.

Des de l’any 1967, on al carrer Passatge dels Encants hi funcionava una instal·lació coneguda com “el mercadillo” i, després, des de 1982, a l’actual ubicació, hem donat un dels serveis essencials a la població, l’alimentació. Des de llavors el món ha canviat i les prioritats que tenien les famílies de finals dels 60 o els 80 no son les mateixes que les d’ara. Fins i tot les necessitats bàsiques han canviat: les reivindicacions veïnals d’aquells anys, el transport per anar a treballar i el mercat, per comprar el menjar diari, avui semblen d’un altre món. Però som nosaltres, més vells i velles, però nosaltres, i més aviat que tard la pandèmia passarà i la recordarem com un malson. I nosaltres, els venedors, seguirem aquí, amb dificultats, però aquí perquè a més de venedors som els vostres veïns i veïnes.

El petit comerç ha fet barris i ciutats ja que anys i segles enrere era l’única forma de proveir a la població de l’alimentació o dels béns de primera necessitat. En els últims 30 anys el comerç en general i la distribució alimentària en particular ha patit transformació rere transformació, dels grans autoserveis fora de la ciutat al petit autoservei a l'entramat de la ciutat; dels clans familiars o cooperatives de venda a les franquícies; de la compra per telèfon a la compra per Internet. Tots aquest formats donen, potser, productes iguals que els nostres. Però aquests no donen llum les nits d’hivern, ni calor humà als carrers. Per cap d’ells sou la veïna o el veí, només sou un número al llistat de clients, en definitiva, els mercats i el petit comerç fan comerç, fan barri i fan ciutat.

Cuida't i protegeix-te. Si et protegeixes a tu, ens protegeixes a tots.  

 

José Martínez - President de l'Associació de Venedors del Mercat Municipal La Salut