Imatge o vídeo destacat
ConversantFogons_FAR (5).jpeg

Conversant entre fogons

Plou. Són les 10 del matí i un grup de dones caminen decidides i alegres cap a la plaça del rellotge. Avui canviem d’espai i deixem les taules pels fogons i el forn: anem a la cuina de Fondo.

"Cuines del món" forma part de la biblioteca de Fondo, de Santa Coloma de Gramenet. És un espai físic i un projecte cultural que vol potenciar la cohesió social, la riquesa gastronòmica del barri, l’apoderament de les diverses comunitats i les dinàmiques que existeixen a la ciutat de Santa Coloma a l’entorn de la cuina i dels aliments. La cuina està equipada i preparada per presentacions per a un públic nombrós i per petits tallers que generen intercanvi entre els comensals.

Avui els protagonistes han estat quatre dones marroquines. Al llarg de la setmana s’han organitzat: qui porta els ingredients, qui explica què i quan. Ens hem assegut totes al voltant de la taula, hem tret les llibretes i, avui hem escoltat una de les moltes riqueses gastronòmiques de la cultura marroquí: la pastel·la.

Pollastre, ceba, espècies, pebrot, canel·la en rama, cúrcuma, pasta de fil, sucre glass, ametlla picada, julivert, ous, alls, oli i sal. Hem fet els diferents passos i, després de fregir la ceba i fusionar-la amb el pollastre i preparar els ous, hem fet capes de pollastre, ous, i ametlla picada fins a cobrir-ho amb la mateixa pasta de fil. Quinze minuts al forn. Ho hem rematat amb mantega, ametlla mòlta, sucre glass i mel. I no oblidem la millor part: compartir-ho! Seure juntes a taula i tastar-ho.

Més enllà de la recepta, ha estat una estona de compartir taula. D’escoltar, mirar-nos, de fer preguntes, de prendre apunts. I, sobretot, d’aprendre. D’aprendre i de deixar-se cuidar per la riquesa cultural del barri.

Sucre i sal. La pastel·la és una barreja de dolç i salat aromatitzat amb canel·la, dues mescles que es fusionen en una i que es desfan a qualsevol paladar. També és una oportunitat per deixar el forn encès i compartir sobre les nostres vides: altres receptes, diferències i similituds amb altres països i que una cuina es transformi en un espai d’aprenentatge i creixement. Preparar, servir i tastar. Amb tendresa, seguretat i fortalesa. Entre dones.